Casus: Als het stormt

Als het stormt

Geestelijke verzorging als zoektocht naar basiswaarden in tijden van onrust

Diederik Dijk wordt tijdens een langdurige ziekenhuisopname begeleid door een geestelijk verzorger bij het hervinden van moed om vol te houden. Dijk is drieënveertig jaar en is wegens een infectie aan een heupprothese opnieuw opgenomen in het ziekenhuis, waar hij ruim vier weken moet verblijven. Meneer Dijk geeft in zijn werkzame leven leiding op een schip; hij is gewend beslissingen te nemen, risico’s in te schatten en knopen door te hakken. Als de geestelijk verzorger vraagt hoe hij in zijn werkzaamheden omgaat met tegenslagen, omschrijft hij zichzelf als een ‘controlfreak’.

In de gesprekken met de geestelijk verzorger staan paniek, machteloosheid en het verlangen naar houvast centraal. De geestelijk verzorger stelt zich ten doel de behoefte aan controle van meneer Dijk te bevragen en zijn eigen regie op andere punten te vergroten en versterken. Daarnaast streeft zij ernaar om zijn drijfveren op het spoor te komen en zijn zelfverstaan te vergroten. Dankzij de gesprekken ontstaat er meer verbinding tussen verschillende momenten in de opname en de persoon die meneer Dijk is, tussen wat hem overkomt en wie hij daarin zelf is. ‘Ik kon mijn ei kwijt, je hebt me een soort spiegel voorgehouden, en ik kreeg een soort bevestiging.’ De interventies van de geestelijk verzorger hebben ertoe geleid dat de verschillende ervaringen van ‘in de put zitten’ of ‘omhoog gaan’ één verhaal konden worden.

Lees hier de volledige casus Als het stormt. Geestelijke verzorging als zoektocht naar basiswaarden in tijden van onrust

Auteurs: Hilde Boekeloo, Sjaak Körver en Martin Walton
Bron: Tijdschrift voor geestelijke verzorging 2019 – 22:96, 24-28
Bovenstaande casus ontvingen wij vanuit van het Case Studies project van de Universiteit van Geestelijke Verzorging.